Nutritional Potential of Weeds on Suburban Farms in Santiago de Cuba
Contenido principal del artículo
Resumen
Context: Although weed species have traditionally been considered a problem, today, they are a resource in need of preservation.
Objective: To determine the food potential of weed vegetation on suburban farms in Santiago de Cuba
Methods: An ethnobotanical study was conducted in communities adjacent to various farms. The botanical composition, percentage of species with a food potential, and their most frequently used organs, food types, and most favored species for animal nutrition, were determined.
Results: A total of 22 weed species with food potential were identified, family Poaceae being the most commonly found, and Bothriochloa pertusa (L.) A. Camus, was the most dominating species. Together with Megathyrsus maximus (Jacq.) Sim. & Jac., their reference percentage was 100%. The most commonly used organ of weed was the leaves (77.27%), especially in animal nutrition (63.63%). Eight species are used in human nutrition, of which Pithecellobium dulce (Roxb.) Benth and Chrysophyllum oliviforme L. are consumed as scarce fruits.
Conclusions: The grass studied has a potential for use as human and animal nutrition.
Detalles del artículo
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png)
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0.
Usted es libre de:
- Compartir — copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato
- La licenciante no puede revocar estas libertades en tanto usted siga los términos de la licencia
Bajo los siguientes términos:
- Atribución — Usted debe dar crédito de manera adecuada , brindar un enlace a la licencia, e indicar si se han realizado cambios . Puede hacerlo en cualquier forma razonable, pero no de forma tal que sugiera que usted o su uso tienen el apoyo de la licenciante.
- NoComercial — Usted no puede hacer uso del material con propósitos comerciales .
- SinDerivadas — Si remezcla, transforma o crea a partir del material, no podrá distribuir el material modificado.
Citas
Blanco, Y. (2016). El rol de las arvenses como componentes de la biodiversidad en los agroecosistemas. Cultivos Tropicales, 37(4), 34-56, doi: http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.2.10964.19844
Candó, L., Vargas, B., Escobar, Y., del Toro, J. O., & Molina, L. B. (2015). Composición y utilidad potencial de las plantas no objeto de cultivo en cuatro fincas suburbana de Santiago de Cuba. Ciencia en su PC, (4), 88-105. Retrieved on April 16, 2018, from: http://www.santiago.cu/cienciapc/index.php/ciencia/article/download/383/376
Cruz, G. S., & Price, L. L. (2012). Weeds as important vegetables for farmers. Acta Soc. Bot. Pol., 81(4), 397-403, doi: https://doi.org/10.5586/asbp.2012.047
Del Toro, J. O. (2015). Programa de capacitación para el aprovechamiento de la vegetación no objeto de cultivo en fincas suburbanas de Santiago de Cuba. (Tesis presentada en opción al título de Ingeniero Agrónomo). Universidad de Oriente, Santiago de Cuba.
Del Toro, J. O., Vargas, B., Rizo, M., & Candó, L. (2018). Composición, estructura y distribución de la vegetación arvense existente en fincas de la agricultura suburbana en Santiago de Cuba. Revista Científica Agroecosistemas, 6(1), 68-81. Retrieved on January 5, 2019, from: https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/166/201
Egea, V., Hernández, M. E., Pallavacini, Y., & González, J. L. (25-27 de octubre, 2017). Persistencia de determinadas especies arvenses según sus caracteres funcionales en sistemas cerealistas. En XVI Congreso de la Sociedad Española de Malherbología. (pp. 57-62) Pamplona-Iruña, España: Universidad Pública de Navarra. Retrieved on May 5, 2018, from: https://academica-e.unavarra.es/bitstream/handle/2454/27124/P1.2.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Fernández, L., Muiño, W. A., & Ermini, P. V. (2014). La función cultural de las especies arvenses en los huertos domésticos de dos barrios periféricos de la ciudad de Santa Rosa (La Pampa). SEMIÁRIDA, 24(1), 7-20. Retrieved on February 4, 2018, from: https://cerac.unlpam.edu.ar/index.php/semiarida/article/download/3019/2930
Fuentes, V. R. (2008). Frutales exóticos en Cuba VI. Araceae. CitriFrut, 25(2), 57-59. Retrieved on April 16, 2018, from: http://www.actaf.co.cu/revistas/revista_citrifrut/Citrus%202%202008/RC_A9_25_2_2008%20cl.pdf
Fuentes, V. R. (2004). Avances en el estudio de la flora económica de Cuba. Ponencia presentada en la Convención Trópico 2004. II Congreso de Agricultura Tropical. La Habana, Cuba. Retrieved on February 4, 2018, from: http://repositorio.geotech.cu/xmlui/bitstream/handle/1234/1984/Avances%20en%20el%20estudio%20de%20la%20flora%20econ%c3%b3mica%20de%20Cuba.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Gámez, A., De Gouveia, M., Álvarez, W., & Pérez, H. (2014). Flora arvense asociada a un agroecosistema tipo conuco en la comunidad de Santa Rosa de Ceiba Mocha en el Estado de Guárico. Bioagro, 26(3), 177-182. Retrieved on April 16, 2018, from: https://www.redalyc.org/pdf/857/85732357007.pdf
Greuter, W., & Rankin, R. (2017). Plantas vasculares de Cuba. Inventario preliminar. (Segunda edición, actualizada, de Espermatófitos de Cuba con inclusión de los Pteridófitos). Berlín: Botanischer Museum Berlin-Universidad de La Habana, doi: https://doi.org/10.3372/cubalist.2017.1
Mncube, T. L., Mloza-Banda, H. R., Kibidrige, D., Khumalo, M. M., Mukabwe, W. O., & Dlamini, B. P. (2017). Composition and management of weed flora in smallholder farmers´ fields in Swaziland. African Journal of Rural Development, 2(3), 441-453. Retrieved on April 16, 2018, from: http://www.afjrd.org/jos/index.php/afjrd/article/view/121/108
Vargas, B., Candó, L., Pupo, Y. G., Ramírez, M., Rizo, M., Escobar, Y., ...Vuelta, D. R. (2016). Diversidad de especies vegetales en fincas de la agricultura suburbana en Santiago de Cuba. Agrisost, 22(2), 1-23. Retrieved on April 16, 2018, from: https://revistas.reduc.edu.cu/index.php/agrisost/article/view/296/280
Vargas, B., Candó, L., Ramírez, M., Rizo, M., Pupo, Y. G., González, L., … Molina, L. B. (2017). Diversidad de plantas objeto de cultivo en cuatro fincas de la agricultura suburbana de Santiago de Cuba. Agrisost, 23(3), 90-110. Retrieved on April 15, 2018, from: https://revistas.reduc.edu.cu/index.php/agrisost/article/view/2114/1976